Do 7/3: LATE NIGHT SHOPPING (open tot 21u)


7 tips bij warm weer

05 jul. 2018

De zomervakantie is begonnen en het warme weer is van de partij! Niet alleen mensen hebben nood aan verkoeling bij deze hoge temperaturen, maar ook huisdieren! Hieronder vind je enkele handige tips om het leven van je trouwe viervoeter aangenamer te maken tijdens warme dagen.

innerme

Hoe help ik mijn hond tijdens de warme zomermaanden?


1. Schaduw en verkoeling

Zorg er ten allen tijde voor dat je hond over voldoende schaduw en verkoeling beschikt. Heb je een zonnige tuin? Creëer dan voldoende schaduwrijke plekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een parasol neer te zetten of een zeil te spannen. Heb je een koel plekje in huis (garage, berging,...)? Zorg er dan voor dat je hond hier toegang toe heeft tijdens warme dagen. Meestal zorgt het instinct van de hond ervoor dat hij de verkoeling zal opzoeken. Indien dit niet het geval is, is het uiteraard aan het baasje om hem daar bij te helpen. Zorg ervoor dat je hond regelmatig uit de zon gaat, ook al kiest hij daar zelf niet voor. 

Indien je jouw hond wil verfrissen door hem nat te maken, moet je echter wel voorzichtig zijn. De pootjes en de buik van je hond mag je gerust nat maken. De kop kan je maar beter vermijden. De schedel zit immers direct onder de huid, waardoor water zorgt voor een snellere oververhitting. 

Verder kan je gebruik maken van een koelband, koelmat of zwembad voor honden. 

2. Vers drinkwater

Tijdens dit warme weer is het zeer belangrijk om voldoende te drinken. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zorg er dus voor dat je hond steeds vers (lauw) drinkwater ter beschikking heeft. Liefst kraantjeswater op kamertemperatuur. Té koud water kan voor te grote temperatuurverschillen zorgen waardoor de hersenen het signaal krijgen om het lichaam op te warmen.

Let op voor stilstaand water tijdens het wandelen (beken, recreatieplassen,...). De combinatie van stilstaand water met hoge temperaturen zorgt ervoor dat blauwalg kan ontstaat. Dit is zowel voor mens als dier een giftige bacterie. Indien je hond dit water opneemt, kan dit leiden tot maag- darmklachten, huiduitslag en irritatie van de slijmvliezen. Ook botulisme kan voortkomen door het drinken van stilstaand water en kan lijden tot maag-darmklachten, spierzwakte of verlamming bij je hond. Informeer je dus goed of het water veilig is, voordat je je hond erin laat zwemmen. Zorg er ook altijd voor dat je zelf vers drinkwater meeneemt onderweg. Zo vermijdt je het risico op besmettingen.

 3. Laat uw hond nooit alleen in de auto!

Jammer genoeg gebeurt het nog steeds dat mensen hun trouwe viervoeter in de auto laten. Dit mag je nooit doen!  Het menselijk lichaam beschikt over heel wat zweetklieren. Honden hebben het veel moeilijker om hun warmte kwijt te krijgen. Dit kunnen ze enkel via de tong (hijgen) en de kussentjes aan de pootjes (zweten). Men onderschat vaak de snelheid waarbij de temperatuur in een auto oploopt. Het hoeft immers niet tropisch warm te zijn in een auto om de temperatuur in een mum van tijd te laten oplopen tot  tropische waarden.

Voorbeeld:
Buitentemperatuur 30°C = in de wagen 40°C (na 10 minuten) en +50°C (na 30 minuten)

4. Vermijd grote inspanningen

Bij tropische temperaturen kan je best zware fysieke inspanningen vermijden. Dit geldt natuurlijk ook voor honden!  Vermijd lange wandelingen en laat je hond zeker niet rennen achter een bal of naast een fiets. Plan je speel- en wandelmomenten ’s morgens of s’ avonds in. Wandelen voor 9u00u of na 21u00 is immers veel aangenamer voor je viervoeter én jezelf!

5. Goede huid- en vachtverzorging is cruciaal

Het is uitermate belangrijk om de huid en vacht van je hond goed te verzorgen. Zeker tijdens de zomermaanden! Een hond kan namelijk, net zoals jij, verbranden. Voornamelijk lichter behaarde plekken op de huid zoals de oren, de neus, de dijen en de buik zijn hier gevoelig aan. Om verbranding te vermijden, kan je een hondenzonnecrème aankopen en aanbrengen op deze gevoelige plekken. Tevens is het super belangrijk om je hond regelmatig te kammen of borstelen. Dit zorgt ervoor dat losse haren verwijderd worden en je hond zijn lichaamswarmte beter kwijt kan.

6. Plan je uitstap

De zomer staat gelijk aan leuke gezinsuitjes. Uiteraard mag de hond hier niet ontbreken! Informeer op voorhand of honden toegelaten zijn op dat moment. Aan zee bijvoorbeeld is het tijdens de zomermaanden vaak verboden om honden los te laten lopen op het strand. 

Plan je uitstap op voorhand en neem voldoende maatregelen. Denk hierbij aan de eerder vermelde tips: 

  • Zoek regelmatig de schaduw op
  • Zorg voor voldoende verkoeling (koelband/koelmat)
  • Voorzie voldoende (lauw) drinkwater
  • Laat je hond NOOIT alleen achter in de auto
  • Vermijd grote inspanningen
  • Verzorg de huid en vacht 
  • Vergeet de hondenzonnecrème niet

7. Hou rekening met risicogroepen

Wees extra voorzichtig met honden die tot de risicogroepen behoren. Vooral oudere honden en puppy’s dienen extra in het oog gehouden te worden. Ook honden met overgewicht kunnen heel slecht tegen de warmte. Tot slot zijn honden met korte neuzen  ook gevoelig aan warmte. Zij raken immers hun warmte minder goed kwijt door te hijgen.

Houd deze tips in het achterhoofd en ga een zorgeloze zomer tegemoet die ook voor je trouwe viervoeter heel aangenaam en leuk zal zijn!