Bark to School

1 september
Is jouw hond net zo’n voorbeeldige leerling als zijn baasje? Zijn ‘zit’, ‘lig’, ‘poot’ en ‘spring’ dagelijkse kost voor jouw vrolijke viervoeter of staan er nog een paar lesjes in de hondenschool gepland? Speciaal voor de start van het nieuwe schooljaar helpen wij je op weg met enkele Bark to School tips en tricks.
261152562 5266528693362032 3580560716749451872 n

Hoe train je een hond?

Wij geloven dat een goed getrainde hond niet alleen gehoorzaam is, maar ook gelukkiger. Hij of zij weet namelijk goed wat mag en wat niet en dat brengt duidelijkheid en structuur. Er zijn verschillende manieren om je hond te trainen. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden:

1) Wees geduldig

Net zoals bij kinderen wil je positief gedrag toejuichen en belonen. Hierbij zijn de woorden ‘herhaling’ en ‘geduld’ heel belangrijk. De gouden regel is om altijd geduldig te blijven en je dier pas te belonen wanneer hij het goed doet. Lukt dat even niet? Pauzeer dan de training en ga later verder.

2) Kies je trainingsmiddel

Je kiest uiteraard zelf welk trainingsmiddel je gaat gebruiken, maar hier is het vooral belangrijk om consequent te blijven. Kies je voor een fluitje, target stick of clicker? Hieronder bekijken we de mogelijkheden:

  • Fluitje: Perfect voor als je je hond vanaf een lange afstand wil roepen en je stem wil sparen.

  • Target stick: Deze aanwijsstick is ideaal om je hond te leren focussen op 1 punt. De bedoeling is dat hij de stick aanraakt met zijn neus.

  • Clicker: Je klikt op het moment dat je hond goed gedrag vertoont. Eigenlijk een beetje hetzelfde als ‘goed zo’ zeggen. Kan ook in combinatie met een target stick gebruikt worden.

3) Kies de juiste beloning

Heeft je hond gedaan wat je vroeg? Dan is het uiteraard tijd voor het belangrijkste deel van de training: de beloning. Je kan je hond op verschillende manieren belonen:

  • Snacks: Kies voor een lekkere snack. Er bestaan ook heel wat gezonde snoepjes die heel lekker zijn.

  • Speeltje: Een bal, een kauwspeeltje of pluche speelgoed, het kan allemaal. Laat je hond er even mee spelen en haal het dan weer weg.

  • Aandacht: Iedereen wordt graag beloond met aandacht. Met een flinke aai of een grote knuffel kan je tonen hoe enthousiast je bent dat je hond het commando correct heeft uitgevoerd.

SA909126

Belonen of bestraffen

Uiteraard is het altijd leuker om je hond te belonen dan om hem streng te straffen. Belangrijk is wel dat je het meteen zegt wanneer je hond iets goed of fout doet. Straffen hoeft niet altijd met luid geschreeuw en geduw te zijn. Soms is het veel effectiever om je hond op zijn fout te wijzen en hem verder geen aandacht meer te geven. Je kan je hond bijvoorbeeld aanleren dat zijn bench een soort time-out zone is waar hij even alleen moet gaan afkoelen.

Let op: Wat voor een andere hond werkt, werkt misschien niet meteen voor jouw hond. Ontdek samen wat werkt en niet en stel eigen regels op.

Puppy checklist

(Binnenkort) een puppy in huis? Bereid je dan voor met onze puppychecklist: dé geboortelijst voor je hond.

Ontvang alle promoties & kortingen, maar ook nieuws over events in je mailbox