Krabben is héél belangrijk voor je kat. Enerzijds scherpen ze hierdoor hun nageltjes. Anderzijds is het ook een essentieel communicatiemiddel voor hen. Door te krabben scheiden ze positieve geursignalen (feromonen) uit voor zichzelf. Ze plaatsen een symbolisch groen vlagje om aan te geven: "deze plek is OK, hier ben ik graag". Is het je nog niet opgevallen dat je kat vaak krabt op plaatsen waar jij als baasje veel vertoeft? Dat is bij deze dan ook verklaart waarom: je kat voelt zich veilig bij jou! Tot slot krabben katten ook om te ontstressen. Door hun nagels te zetten, raken ze zowel van hun positieve als negatieve stress verlost. Dat werkt zeer ontspannend voor je kat.
Het aantal katten in huis is allesbepalend voor de keuze van je krabpaal. Heb je meerdere katten? Dan kies je best voor groter model. Op die manier geef je je katten de nodige ruimte om elk hun eigen plekje te vinden. Om aan de krabbehoefte van je kat(ten) te voldoen, kies je hoe dan ook best voor meerdere krabmogelijkheden verspreid over het huis. Denk maar aan krabpalen, krabmatjes, krabplankjes, krabkartonnen,... Op die manier geef je je kat(ten) de kans om op verschillende plekken hun nageltjes te strekken en is de kans groot dat jouw meubels gespaard blijven.
Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld een Maine Coon of Brits Korthaar wat meer plaats nodig hebben dan een gemiddelde huiskat. Denk maar aan grotere ligvlakken, grotere hangmatjes, hogere palen om aan te krabben,... Heb je een grotere (ras)kat in huis? Dan hou je hier best ook rekening mee bij de keuze van je krabpaal.
Is het jouw al opgevallen? Krabt jouw kat horizontaal of verticaal? Horizontale krabbers maken gebruik van matten, zitgedeelte van een stoel, een krabplankje op de grond,... Verticale krabbers houden ervan om te krabben aan bomen, klimpalen, een muur, de rugleuning van een zetel,... Wil je graag een krabpaal in huis halen? Hou dan rekening met hoe je kat het liefst krabt. Houdt je kat van verticaal krabben? Dan is een goede, stevige krabpaal de juiste keuze! Toch liever horizontaal krabben, bied jouw kat dan bijvoorbeeld krabplankjes of krabkartonnen aan die je plat op de grond legt.
Het laatste wat je wil, is een krabpaal die omvalt. Maar wat zorgt ervoor dat mijn krabpaal stabiel is? Let vooral goed op de bodemplaat. Hoe breder en hoe zwaarder deze plaat, hoe stabieler je krabpaal zal zijn. Ook het aantal palen dat op de bodemplaat zijn bevestigd, bepalen de algemene stevigheid. Hoe meer palen, hoe steviger het geheel.
Is het jou al opgevallen... Een kat rekt zich steeds vollédig uit tijdens het krabben. Op dat moment gebruikt jouw kat elk spiertje in haar lichaam. Zorg er dan ook voor dat je krabpaal voldoende hoge palen heeft. Zo kan je kat zich goed uitstrekken tijdens het krabben. Op die manier onderhouden ze hun souplesse en zijn de spieren weer helemaal wakker: klaar om te gaan jagen achter een speeltje of te knuffelen met het baasje!
Dikke palen of dunne palen? Ze zijn er in alle formaten: 8cm, 12cm, 15cm, 20cm,...! Maar welke diameter kies je nu best? Er is één simpele regel: hoe dikker de palen, hoe steviger ze zijn. Is jouw kat een stevige krabber? Dan kies je best palen van 15cm of dikker. Deze palen hebben vaak een grovere sisalkoord en zullen dan ook langer meegaan dan de gemiddelde krabpalen.
Een kat kruipt graag in de hoogte, want zo heeft ze te allen tijde het overzicht over de ruimte waarin ze zich bevindt. Hierdoor voelt ze zich veilig. Hoe hoger de krabpaal, hoe veiliger je kat zich ook zal voelen.
Niets is onverwoestbaar, ook je krabpaal niet. Het is dan ook fijn dat je elk onderdeel aan je krabpaal kan vervangen. Zo hoef je niet steeds een volledig nieuwe krabpaal aan te schaffen. Is er een paal, hangmatje, bodemplaat of loungebak stuk? Vervang deze dan met een wisselstuk en je krabpaal is weer zo goed als nieuw! Check dus even op voorhand of er wisselstukken beschikbaar zijn voor het model dat je wenst aan te schaffen.