Buiten ravotten en rennen, daar genieten honden volop van! Maar soms kan het zelfs voor de stoerste viervoeters wat frisjes worden. Vooral honden die vaak binnen zitten en daardoor geen wintervacht kweken als kleinere honden kunnen het koud krijgen en beginnen te rillen. Daarbovenop is het ook afgeraden om honden met een natte vacht buiten te laten gaan. Een natte vacht isoleert namelijk niet.
Als je in de winter toch buiten gaat met je hond, let je er best op dat hij of zij geen sneeuw(ballen) opeet en wegblijft van de bovenste laag ijs op een bevroren meer. De koude sneeuw kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken bij je hond en het verzakkingsgevaar op een bevroren meer is te groot. Om ervoor te zorgen dat er geen ijsklompjes aan de poten van je hond blijven hangen, kan je best de lange haren tussen de zoolkussentjes wegknippen. Het kan ook helpen om de poten voor de wandeling in te smeren met vaseline of een ander vettig product zodat de koude ijskristallen niet kunnen blijven kleven. Bij thuiskomst is het belangrijk om de poten even af te spoelen met lauw water.
Heeft jouw hond het snel koud in de winter? Dan kan een zacht dekentje of een warme hondenjas ook een oplossing zijn. Neem zeker een kijkje in de winkel voor onze nieuwste collectie.
Katten zijn echte avonturiers, zelfs in de winter! Ze kunnen gerust naar buiten, zolang ze de vrijheid hebben om op elk moment weer warm naar binnen te glippen (via een handig kattenluikje bijvoorbeeld). Wanneer je dicht bij een meer woont, is het slimmer om je kat binnen te houden als het gevroren heeft. Zo kan je voorkomen dat hij of zij door het ijs zakt. Hou er wel rekening mee dat je de kattenbak vaker zal moeten uitkuisen wanneer je kat binnen blijft. Het beestje zal dan immers meer binnen naar het toilet gaan, terwijl ze vroeger ook buiten haar behoefte deed.
Als het buiten erg koud is, hebben katten de neiging om zichzelf op te warmen door onder de nog warme motorkap van een auto te gaan liggen. Check dus zeker altijd of er geen kat onder je auto ligt voor je wil vertrekken.
In de winter kunnen konijnen heerlijk buiten blijven wonen. Ze groeien hun eigen pluizige wintervacht, waarmee ze zich zelfs op koude dagen warm kunnen houden. Ook cavia's kunnen buiten gehuisvest worden, maar dan moeten ze al vanaf het voorjaar wennen aan het buitenleven en hun wintervachtje laten groeien. Zowel konijn als cavia’s zijn beter met twee dan alleen. Het zijn gezelschapsdieren en op die manier kunnen ze elkaar warm houden in de winter. Als je cavia’s of konijnen buiten blijven is het belangrijk dat ze genoeg kunnen drinken. Vervang daarom hun waterflessen een paar keer per dag zodat het niet kan bevriezen. Extra stro in het slaaphok geeft ze ook ’s nachts extra warmte.
In tegenstelling tot konijnen en cavia's hou je hamsters beter binnen in de winter. Wanneer de temperatuur onder de 10 °C zakt en je een half opgerolde hamster op zijn zij met zijn voorpootjes vooruit ziet liggen in zijn kooi, is dit meestal het geval. Veel baasjes denken op dat moment vaak dat hun beestje dood is, maar zolang hij of zij niet stijf aanvoelt, is dat niet het geval. Een winterslaap kan ongeveer een week duren. Om dat te voorkomen, zorg je er best voor dat de temperatuur boven de 15 °C blijft en je cavia meer dan 12 uur licht per dag ziet. Raakt jouw beestje dan toch in een winterslaap? Dan kan je hem of haar hieruit halen door zijn lijfje langzaam weer op te warmen.
Voor onze gevleugelde vrienden in de volière zijn vocht en tocht echte boosdoeners. Gelukkig hebben we een handige tip: dek een deel van het gaas af met plastiek en bescherm hen tegen de kou! Dan kunnen ze gewoon buiten blijven. Bovendien gebruiken volièrevogels in de winter meer energie om zichzelf warm te houden. Het is daarom zeker niet verkeerd om ze extra krachtvoer te geven.