Tips voor het ideale knaagdierverblijf

10 februari
Honden houden van zachte manden, katten klimmen graag op een krabpaal, vogels zitten graag op hun zitstokje en vissen houden van proper water. Maar wat vinden knaagdieren en konijnen nu eigenlijk leuk? We willen allemaal het beste voor ons knaagdiervriendje en daarom geven we graag enkele tips voor het bouwen van het perfecte knaagdierverblijf.
Daniel watson ET Xsx L Oz NY unsplash

Een leuke thuis voor je konijn

Konijnen zijn van nature uit gezelschapsdieren en hebben nood aan een vriendje of vriendinnetje om zich echt thuis te voelen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, maar ook hoe meer plaats natuurlijk. De vuistregel voor de grootte van je konijnenhok is dat elk konijntje 4 sprongen of zogenaamde ‘hupsen’ moet kunnen doen en altijd rechtop moet kunnen zitten.

Je kan konijnen zowel buiten als binnen houden. Het belangrijkste is gewoon dat ze kunnen graven. Als je konijnen buiten zitten op gras of aarde zorg je er best wel voor dat je gaas ingraaft in de bodem. Bij voorkeur minstens 0,5m diep. Op die manier kan je beestje zich geen weg uit zijn of haar hok graven. Zit je konijntje binnen of op harde stenen? Voorzie dan een gesloten bak met zand of enkele handdoeken zodat je konijntje zich alsnog kan uitleven.

Enkele must-haves in jouw konijnenhok:

  • Kies voor geperst hout of houtpellets als bodembedekking. Deze absorberen meer vocht dan de klassieke houtvezels.
  • Creëer genoeg schuilplekjes. Konijnen zijn namelijk van nature uit prooidieren en zonder schuilplaatsen voelen ze zich onveilig. Let op: Stro wordt gebruikt om te schuilen, hooi om te eten. Er is dus een belangrijk verschil tussen beide.
  • Konijnen hebben van nature uit de behoefte om te knagen. Voorzie daarvoor geen knaagstenen want die bevatten te veel kalk en andere mineralen die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Wij raden je aan te om kiezen voor natuurlijk alternatieven zoals takken van een wilg of hazelaar.
Amjith s 6p0 Lym68 MSI unsplash

Een gezellig caviahok

Het hok van een cavia lijkt in zekere mate op dat van een konijn. Ook cavia’s houden namelijk van gezelschap en hebben graag voldoende ruimte. Ter referentie kan je ook hier werken met de 4-hupsen regel.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan je cavia’s - net zoals konijnen - zowel buiten als binnen houden. Al is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de aanmaak van hun wintervacht. Het aanmaken van zo’n vacht duurt ongeveer 3 maanden. Haal ze dus binnen voor de aanmaak van hun wintervacht als je ze in de winter binnen wil houden, of zet ze op tijd buiten als je cavia’s of konijnen in de winter buiten zitten.

Andere benodigdheden voor je caviaverblijf:

  • Net zoals in een konijnenhok gebruik je als bodembedekking best geperst hout of houtpellets als bodembedekking.
  • In hun natuurlijke omgeving houden cavia’s ervan om zich te verstoppen. Hoe meer schuilplekjes je kan voorzien in het caviahok, hoe leuker ze het vinden. Wij raden minstens 1 schuilhuisje per cavia aan.
  • Mensen geven cavia's vaak konijnenvoer, maar dat is niet de bedoeling want cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Kies dus zeker voer dat geschikt is voor cavia’s. Deze zijn voorzien van alle
Liam charmer Pl58s7r7b14 unsplash

Een hamsterhuisje op maat

Hamsters zijn eigenlijk heel fascinerende beestjes die op een heel ander ritme leven dan de mens. Terwijl wij rustig liggen te slapen, lopen hamsters in het wild gemiddeld 12 kilometer op een nacht. Net daarom is het belangrijk om voldoende bewegingsruimte te voorzien in het hok en te zorgen voor een gevarieerd landschap in het hok met o.a. een voldoende groot (houten) looprad, voldoende bodembedekking om tunnels te graven en verschillende niveauverschillen, zodat ze kunnen klimmen en kruipen.

In tegenstelling tot cavia’s en konijnen zijn hamsters liever alleen. Wat doen ze dan de hele tijd? Nestjes maken in hun hamsterhok en slapen. In de winter kan het misschien lijken alsof je hamster niet meer ademt, maar dat is omdat de beestjes een winterslaap houden bij een temperatuur onder de 10 graden. Houd je hamster dus vooral binnen want ze kunnen minder goed tegen de kou dan cavia’s of konijnen.

Andere dingen die je zeker moet weten over een hamsterverblijf:

  • De kooi van een dwerghamster moet minimum 80 centimeter breed zijn.
  • Wij raden een glazen bak als verblijf aan met een bodemlaag van minstens 20cm hennep. Net zoals bij konijnen is het belangrijk dat hamsters in hun kooi kunnen graven.
  • Wij raden altijd aan om een bakje met zand in het hamsterverblijf te zetten, zodat de beestjes hun vacht kunnen schuren. Net zoals andere knaagdieren, nemen hamsters namelijk geen douche met water.
Joshua j cotten Qx W15 Bm Jx OQ unsplash

Een rattenkooi om van te dromen

Van alle knaagdieren zijn ratten de meest ondergewaardeerde dieren. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn deze beestjes eigenlijk heel intelligent en kan je ze net zoveel aanleren als bijvoorbeeld je hond.

Ratten zijn eigenlijk heel gevoelige beestjes die niet goed tegen kou en tocht kunnen. Je houdt ze dus best binnen bij een constante temperatuur. Wanneer ze het te koud hebben zullen ze dicht tegen elkaar aan kruipen want ratten zijn echte gezelschapsdieren. Ze houden ervan om samen te spelen. En dat kan niet gek genoeg. Hun lievelingsattributen zijn doeken, takken en matten. Hoe gekker, hoe liever.

Waar moet je rekening mee houden als je een rattenkooi gaat kopen?

  • Voorzie genoeg hoogte zodat je ratten hun intelligentie kunnen ontwikkelen, voldoende kunnen klimmen en uitgedaagd worden.
  • Ratten hebben heel erg gevoelige luchtwegen. Je kiest dus best voor een stofvrije bodembedekking.
  • Om ervoor te zorgen dat je ratten zich niet beginnen vervelen, is de inrichting van je kooi heel belangrijk. Ze amuseren zich vaak met de meest willekeurige voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een oude bloempot of een ongebruikte buis.

Meer tips & tricks bij Zowizoo

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij het bouwen van een droomhuis voor je knaagdier. Uiteraard is elk beestje en elke situatie anders. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of weet je niet goed wat voor jouw beestje werkt. Kom dan zeker eens langs in onze winkel in Kontich. Onze medewerkers helpen je met alle plezier verder.

Ontvang alle promoties & kortingen, maar ook nieuws over events in je mailbox