Vuurwerk en je huisdier

28 december
Binnenkort is het oudejaarsavond en dan wordt het startschot voor 2023 gegeven. Letterlijk dan, want bij een nieuw jaar hoort meestal ook vuurwerk. Wat een mooi schouwspel is voor baasjes, is vaak niet zo fijn voor beestjes. In deze blogpost vertellen we je graag wat je kan doen om het jouw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken op oudejaarsavond. Op die manier kunnen jullie 2022 op een feestelijke manier afsluiten en klinken op de start van een beestig 2023.

Honden

Ben je er tijdig bij? Dan kan je aan de slag om je viervoeter te laten wennen aan vuurwerk of andere luide geluiden.

Het is goed om van pup af je hond te laten wennen aan vreemde en onverwachte geluiden. Dit is een belangrijk onderdeel van de socialisatie. Zo kan je hiervoor zelfs een specifieke opleiding volgen via bepaalde hondenscholen of gedragstherapeuten .

Ben je eerder op zoek naar tips die je last-minute kan inzetten? Dan zetten we er hier een aantal op een rij:

 • Laat je hond op tijd uit. Best niet meer na 21u, want dan zijn er soms al testknallen te horen. Lijn je hond zeker aan de leiband.
 • Blijf binnen bij je hond tijdens het vuurwerk, zodat die zich extra comfortabel voelt.
 • Leg je hond op een veilige plek in huis bijvoorbeeld de bench, een mandje, zijn favoriete kussen,...
 • Verwen je viervoeter op voorhand extra met een lekker snackje.
 • Sluit alles zo goed mogelijk af. Doe de ramen dicht, houd de gordijnen toe, doe de rolluik naar beneden, sluit het dierenluik af,... Zo verminder je de prikkels van buitenaf.
 • Blijf zelf rustig en stel je huisdier gerust zonder hem extra aandacht te geven. Doe dus vooral zoals anders. Zoekt je dier contact? Geef het dan ook op een normale manier.
 • Zorg voor afleiding met bv. een speeltje of z'n favoriete kauwsnack te geven.
 • Straf je hond nooit af bij een angstige reactie!
 • Je kan gebruik maken van natuurlijke kalmeringsproducten. Deze maken gebruik vaak gebruik van feromonen en helpen je huisdier op een natuurlijke wijze om te gaan met stressvolle situaties zoals bijvoorbeeld bij vuurwerkangst.

Heb je vragen over de (mogelijk) vuurwerkangst vn je hond? Neem dan zeker contact op met je dierenarts of spreek één van onze collega's aan in de winkel.

Katten

Om je kat gerust te stellen op oudejaarsavond kan je heel wat van bovenstaande tips toepassen, gelijkaardig als bij honden:

 • Zorg vooral voor een veilige omgeving
 • sluit prikkels van buitenaf zo goed mogelijk af
 • laat je aanwezigheid voelen zodat je kat weet dat je er bent

Weet je van je kat dat ze enorm angstig is in situaties als deze? Dan kan je gebruik maken van natuurlijke kalmeringsproducten. Zo heb je verstuivers die je in huis kan hangen en zorgen voor de verspreiding van kalmerende en herkenbare feromonen. Deze hebben een rustgevend effect op je kat. Je kan ook gebruik maken van anti-stress halsbanden, sprays of pilletjes.

Vraag gerust raad aan je dierenarts of kom langs bij Zowizoo voor advies van onze poezen-collega's.

Knaagdieren en konijnen

Niet iedereen staat er meteen bij stil, maar ook knaagdieren en konijnen kunnen last hebben van de luide knallen van vuurwerk. Ze schrikken vooral van geluiden en drukte die ze niet gewend zijn. Om hen meer comfort te bieden, kan je zo veel mogelijk schuilplekjes voorzien. Als je knaagdieren buiten zitten, hoef je ze niet meteen naar binnen te halen, want dat verschil in temperatuur geeft vaak meer stress dan de knallen van het vuurwerk.

Als ze daarentegen fysiek gevaar lopen buiten, kan je ze bijvoorbeeld in een tuinhuis zetten of in hun nachthok. Daar zijn ze wel beter afgeschermd van luide knallen en het temperatuurverschil met buiten is minder groot dan bij je binnen in huis.

Vogels

Vogels reageren vooral op licht. Om de lichtflitsen tegen te gaan, kan je dus best een doek over de kooi leggen. De beste oplossing tegen geluid is om je vogels, indien mogelijk, in een andere kamer te zetten daar waar het geluid minder hoorbaar is.

Als ze normaal gezien buiten in een volière zitten, kan je ze best niet te lang binnen houden want net zoals bij knaagdieren is dat te warm voor hen als ze al een verenkleed voor de winter hebben aangemaakt.

Vissen

Onze aquariumvissen worden onrustig van onbekende trillingen en onverwachte geluiden. Het voordeel voor aquarium eigenaars is dat een aquarium bijna altijd binnen staat en daar is het geluid van de knallen heel wat minder hoorbaar. Zo is de impact op je aquarium best beperkt.

Wist je trouwens dat je je vissen ook kan trainen om te reageren op geluiden en trillingen, zodat ze het tikken op het glas bijvoorbeeld leren associëren met etenstijd en niet met stress?

Een beestig 2023

Laat het feestgeknal niet aan jullie hart komen en geniet van een beestig Nieuwjaar. Met al deze tips & tricks maken jullie er Zowizoo een leuk feest van.

Heb je nog vragen? Kom dan zeker langs in de winkel. Onze medewerkers bieden je graag de nodige tips en tricks.

Ontvang alle promoties & kortingen, maar ook nieuws over events in je mailbox